Ny farveregistreringsmulighed                                                               

   

Den nye registreringsmulighed

De seneste år er der set en udbredelse af hunde/hvalpe, hvor hovedparten af hunden er sort, og hvor de hvide aftegninger er udbredt til at omfatte op til lige under 50% af hunden f.eks. et eller flere hele ben og eventuelt også bryst og mave. Disse hunde er indtil nu blevet stambogsregistreret enten som sorte eller hvid/sorte afhængig af, hvad opdrætteren mente de var. Disse farvevarianter er ikke omfattet af kategorien ikke godkendt farve, da de ikke har en diskvalificerende farve som grå og beige - farver som ikke kan avlsgodkendes eller udstilles.

Af hensyn til uklarheden om hvordan disse sorte hvalpe med for omfattende hvide aftegninger til at være sorte eller for lidt hvid pelsfarve til at være hvid/sorte skal registreres, har repræsentanter for Newfoundlandklubben haft en drøftelse med Dansk Kennel Klub.

Denne drøftelse er resulteret i, at der nu oprettes en ny farvevariant, der hedder sort/hvid.

Begrundelsen for dette er, at vi nu kan registrere disse hvalpe, der hverken opfylder kravene  for at være sort eller hvid/sort nu kan registreres  korrekt, og at opdrættere i fremtiden kan se i en kommende avlshunds stambog, om der i denne ligger hunde med farvevarianten sort/hvid også kaldet Irish Spottet.

Denne viden er meget vigtig for opdrættere, da farvevarianten  som andre farvevarianter er arvelig og kan gives videre til fremtidige hvalpe.  Opdrættere får på den måde nu mulighed for, evt. at fravælge avlshunde hvis de ikke ønsker den sort/hvide farvevariant i sit opdræt.

Kan de sort/hvide udstilles?

Da den sort/hvide farvevariant ikke er en diskvalificerende farve, kan den udstilles på lige fod med de sorte, hvid/sorte og brune hunde, men ifølge standarden er der tale om en ikke ønskelig farvekombination, og det er op til den enkelte eksteriørdommer at vurdere, om og evt. hvor meget den sort/hvide farve skal trække ned i præmieringen.

De nye farveregistreringsmuligheder

De samlede 5 farveregistreringsmuligheder for hvalpekuld er derfor nu følgende:

Sort:

Den traditionelle farve er sort hund,  hvor der dog accepteres ”bronzefarvet” skær i pelsen. Hvide tæer, hvid brystplet og en hvid halespids tillades.

Hvid/Sort:

Denne variant har historisk betydning for racen. Her er der tale om en hvid hund med sorte aftegninger ,og hvor der foretrækkes sort hoved med hvid blis ned over næsepartiet. Sort saddel med regelmæssige aftegninger samt sort på krydset og lidt ned over halepartiet.

De øvrige partier skal være hvide med minimalt antal småpletter.

Brun:

Den brune farve går fra chokoladebrun til bronzefarvet. Hvide tæer, hvid brystplet og en hvid halespids tillades.

Sort/hvid:

Denne farvevariant afviger fra ovenstående ønskede farver, men er ikke diskvalificerende.

Her er tale om hunde, der grundlæggende er sorte, men hvor de hvide aftegninger er mere udbredte end hos den sorte variant.

Ikke godkendt farve – diskvalificerende farve

Enhver anden farve end sort, hvid/sort og brun som ovenfor beskrevet.

Den ikke godkendte farve er f.eks. grå eller beige pelsfarve, og hunde af denne farvevariant kan ikke avlsgodkendes eller udstilles.

Ultimate Web