Avl og opdræt

At opdrætte et kuld hvalpe er en stor oplevelse. Det er også et stort ansvar – både for hvalpene i kuldet og for racen.

Aller først skal du overveje, om din tæve overhovedet egner sig til at få et kuld hvalpe:
  • Er hun fuldstændig sund og rask?
  • Har hun et godt temperament?
  • Har du sikret dig, at der ikke har vist sig lidelser eller sygdomme hos hendes familie, som kan være arvelige?
  • Er hun racetypisk?
Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, og hvis du vælger en hanhund, som også opfylder disse krav, så er der gode muligheder for, at du får nogle hvalpe, som er sunde og lever længe og som fungerer på en måde, så deres familier har glæde af dem i stedet for at have problemer med dem.

Det er meget vigtigere for hvalpekøberne, at de får en sund og velfungerende hund, end at de får en ”stjerne”. Og selv om man som opdrætter gerne vil lave hunde, der klarer sig godt på udstillinger og på konkurrencebanerne, så må det ikke blive på bekostning af fysisk og mental sundhed!
 
Dansk Kennel Klub (DKK) og Newfoundlandklubben i Danmark har i fællesskab fastlagt nogle regler for opdræt. Det er DKK, som udsteder stambøgerne og derfor er det også DKKs opgave at sikre, at reglerne bliver overholdt.
 
I tilknytning til reglerne eller kravene, om man vil, har Newfoundlandklubben i Danmark desuden fastlagt nogle anbefalinger, som skal efterleves, såfremt påtegningen
 
"Denne hund er avlet efter Newfoundlandklubbens og DKK's avlsanbefalinger"
skal anføres på stambogen.
 
Klubbens krav og anbefalinger til newfoundlandopdræt kan læses her
 
De mennesker, som vælger at opdrætte i DKK og dermed få DKK stambog på hvalpene, er meget forskellige. En del er privatpersoner, som opdrætter et enkelt eller nogle få kuld i hele deres aktive periode. De fleste har et mindre hundehold og opdrætter 1-2 kuld om året. Endelig er der en mindre gruppe, som har et større opdræt – typisk af 1-2 racer.

Fælles for alle gælder det, at DKKs stambogsføringsregler og avlskravene til de enkelte racer skal overholdes.
 

Ultimate Web